Farm Food vestigt zich op “Lochter 3″ te Nijverdal.

Geplaatst op in de categorie In de media

Dit artikel is gepubliceerd in Bouwen in het Oosten.

Dat een succesvolle realisatie van een bedrijfspand regelmatig leidt tot een nieuwe opdracht is bekend. Dit was ook het geval in Nijverdal, waar bouwkundig hoofdaannemer Nieuwenhuis Bouwbedrijf momenteel de laatste hand legt aan het nieuwe bedrijfsonderkomen van Farm Food.Farm Food gunde de opdracht voor de realisatie van het nieuwe onderkomen van Farm Food aan Nieuwenhuis Bouwbedrijf in de eerste helft van 2018. De opdracht omvat de complete ontwerp- en Turn-key bouwwerkzaamheden. De bedrijfsactiviteiten van Farm Food zijn nu over drie locaties in Nijverdal verspreid. Een van de uitgangspunten van de eigenaren was om zoveel mogelijk te kijken naar de mogelijkheden voor wat betreft duurzaamheid. Directeur Jacob Kolk van Nieuwenhuis Bouwbedrijf: “We hebben ruime ervaring met keurmerken zoals GPR en Breeam. Dit gebouw zal worden gerealiseerd worden met een EPC-0 waarde en wordt om de duurzaamheid uit te stralen gekenmerkt door het toepassen van duurzaam hout. Een en ander heeft er onder andere in geresulteerd dat circa 750  zonnepanelen in de plannen hebben opgenomen.  De materialen waaruit het gebouw is opgebouwd bestaan uit houten kolommen en spantdelen in het zicht, metselwerk en metalen geveldelen. De donkere geveldelen bestaan uit metalen potdekselprofielen. De esthetische keuzes zijn voor een groot deel gebaseerd op een van de huidige vestigingen, een boerderij waarbij de stal dient als distributieruimte en het voorhuis functioneert als kantoor. Door dit door te laten klinken in het ontwerp is de cirkel als het ware rond.”

Oplevering nog voor de bouwvak

Voorafgaand aan het definitief ontwerp passeerden vele voorbeelden en varianten de revue. Jacob Kolk: “Voordat we echt aan het rekenen en tekenen sloegen, heeft Farm Food een kijkje kunnen nemen bij buren op ’t Lochter, Niverplast, waarvoor wij ook gebouwd hebben. Daar heeft Farm Food kunnen zien joe we bepaalde uitgangspunten in de praktijk realiseren. Door de positieve uitwisseling van ervaringen en het bezoek kwamen we al snel in beeld. Het was een soort win-win-win situatie. De opdrachtgever wilde een mooi pand op ’t Lochter, Niverplast had de begrijpelijke voorkeur voor een goede buur en een mooi pand van statuur naast de hunne en wij wilden graag bouwen en ontwerpen. Naast het feit dat Farm Food graag een toekomstbestendig, praktisch en logistiek optimaal ingedeeld bedrijfspand ambieerde stond ook de duurzaamheid centraal. Dat is een van de redenen waarom we gekozen hebben voor het samenstellen van een bouwteam inclusief de installateur, Van Losser. Er zijn nu eenmaal nogal wat varianten en gradaties mogelijk, zeker op het gebied van keurmerken en energielabels. Deze varianten hebben wij qua gebruikers voordelen en ook financieel in spreadsheets naast elkaar gezet. Ook zijn de milieu-investeringsaftrek (MIA), belasting en de jaarlijkse energie kosten hierin meegenomen. Dit heeft erin geresulteerd dat we gekozen hebben voor de registratie in het groenregister en een groenfinanciering door de Rabobank. We hebben overigens dat hele traject inclusief de fiscale aspecten en de aanvragen voor de subsidieregelingen voor Farm Food uitgevoerd. Het gebouw is in de basis energieneutraal.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Het nieuwe bedrijfspand van Farm Food kan volgens Kolk simpelweg gekarakteriseerd worden als “warm en natuurlijk” zeg maar een tweede thuis voor het personeel en de bezoekende klanten.. “Er is weliswaar gekozen voor een staalconstructie, maar naar buiten heeft het een andere ‘look and feel’ door onder andere de toepassing van houten spanten van De Groot Vroomshoop. Eenzelfde warmte heeft het bedrijf ook binnen. We hebben het pand op verzoek van de directie van farm Food, waar dit benodigd was, aangepast aan mensen met een beperking. De opdrachtgever zet mensen in met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt via Soweco uit Rijssen en wil de infrastructuur daar zou optimaal mogelijk voor inrichten.

Bouwinfo

Opdrachtgever:Farm Food, Nijverdal
Ontwerp en uitvoering:Nieuwenhuis Bouwbedrijf (Design & Build)
Bouwperiode:november 2018 – augustus 2019
Programma:bedrijfshal 5.700 m² en 1.050 m² kantoorruimte

Tekst | Gerard van Leeuwen Beeld | Studio 81

Terug naar het nieuws overzicht

Vrijblijvende prijsindicatie

Op zoek naar een betrouwbare bouwer voor uw nieuwe ‘thuis’? Nieuwenhuis Bouwbedrijf is snel en efficiënt! Neem contact op of vraag direct vrijblijvend een offerte aan.

Offerte aanvragen of bel 0548 – 53 79 00