Een gevel van aluminium in rvs-look

Geplaatst op in de categorie Overige

Aan de Sasdijk in Genemuiden liet Breman Machinery zijn gedateerde kantoor slopen en vervangen door nieuwbouw. De opdracht was een kantoor dat meteen duidelijk zou maken dat het om een machinefabriek gaat. De gevel werd dan ook opgetrokken uit een sandwichpaneel van aluminium in rvs-look aan de buitenkant, een kunststof kern en een backing van metaal. Algemeen adjunct-directeur Jacob Kolk van aannemer Nieuwenhuis en architect Fred Kapelle van Van den Berg blikken terug op ‘echt een uitzonderlijke opdracht.’

De realisatie van het nieuwe kantoor voor Breman Machinery in Genemuiden was vanaf het begin een bijzonder project voor aannemer Nieuwenhuis BV en architectenbureau Van den Berg Architecten uit IJsselmuiden. Architectenbureau Van den Berg hoefde nu eens niet te strijden om de klus via aanbestedingen of prijsvragen, maar werd gevraagd. ‘Meneer Breman is een oude zakenrelatie die opnieuw bij mij terechtkwam en ons vroeg een prijs in te dienen‘, licht algemeen adjunctdirecteur Jacob Kolk van Nieuwenhuis toe.

Opdrachtgever honkvast
Architect Fred Kapelle van Van den Berg: ‘Ons bureau heeft in 1979 het kantoor ontworpen waar dit nieuwe gebouw voor in de plaats kwam. Dat was voor de vader van de huidige meneer Breman. Diens zoon toonde zich dus honkvast.’ ‘Het is  misschien een beetje raar om een oud ontwerp van je bureau af te moeten breken’, bevestigt Kapelle. Toch voelde het niet vreemd. ‘Het was geen verkeerd gebouw, maar het was gedateerd geraakt, het was te klein geworden en energetisch voldeed het helemaal niet meer aan de eisen van deze tijd. Dan is het niet erg om het door iets nieuws te vervangen. Zeker niet op zo’n mooie locatie, aan het Zwarte Water.’ Zowel Kolk als Kapelle spreken over Breman als ‘een veeleisende opdrachtgever die ook wel geld in zijn project wil steken’. Kapelle: ‘Hij wist precies wat hij wilde: een kantoor dat meteen duidelijk zou maken dat het bij een machinefabriek hoort. Maar dat niet alleen, hij wilde het beste van het beste, zowel qua materialisering en bouwtechniek als qua installaties.’ Breman gaf een rondleiding door zijn fabriek en Kapelle raakte diep onder de indruk. ‘Ze maken echt van alles: van onderdelen voor raketten tot hele delen van schepen. Ook esthetisch mooie dingen.’ Wat zou het mooi zijn als het ontwerp iets zou uitstralen van zo’n staalwerkstuk, was al snel de conclusie.

Bestek met unieke producten
Kapelle ontwierp een rvs-kleUnknown-1urig gebouw op een stenen plint, met op de hoek waar de ingang zit een grote glazen pui. De bakstenen van de plint symboliseren de onbewerkte baren staal, waar Breman zulke mooie dingen van maakt. ‘Het zijn handgemaakte stenen van Petersen uit Denemarken. Antracietkleurig, een halve meter lang, drie centimeter dik en elf centimeter diep,’ legt de architect uit. De stenen (vijf euro per stuk) werden verspringend opgemetseld, ook in de diepte, zonder stootvoegen. Nieuwenhuis haalde er een gespecialiseerd metselaar bij. ‘Sowieso hebben we veel met onderaannemers gewerkt die verstand hadden van een bepaald materiaal,’ zegt Kolk. ‘We kregen een heel gedetailleerd bestek aangereikt, met allerlei unieke producten.’ Zo lijkt de gevel bijvoorbeeld van roestvrijstaal, maar deze is door Sorba Project bekleed met aluminium composiet materiaal dat door Mitsubishi Plastics wordt geproduceerd onder de naam Alpolic. Kapelle: ‘Een sandwichpaneel: aluminium in rvs-look aan de buitenkant, een kunststof kern en een backing van metaal. Dat blijft beter vlak dan puur rvs.’

De eerste twee verdiepingen van het kantoor zijn voor de fabriekshal van Breman langs gebouwd. De derde en vierde zweven er deels overheen. Kapelle: ‘Aan de voorkant buigt het iets naar voren om het uitzicht over het water expliciet te maken. En dan is er nog de loopbrug naar het tweede deel van het fabriekscomplex van Breman; het kantoorgedeelte  hiervan krijgt een gevel in dezelfde stijl. Die loopbrug oogt als een ophaalbrug.

 

Toegevoegde waarde aannemer
Unknown-2Kolk: ‘We hebben al die materialen eerst bemonsterd en ze in een project of in de fabriek bekeken. Tussen het ontwerp en de bouw zat drie à vier jaar voorbereiding. In die tijd waren sommige materialen uit productie genomen. Dan was het aan ons om met een alternatief te komen.’ Op zulke momenten wreekte zich wel eens het feit dat Nieuwenhuis pas bij de klus werd gehaald toen het bestek en de tekeningen al helemaal klaar waren. ‘De klassieke manier van uitbesteden: eerst alles bedenken, dan een bouwer uitzoeken. Tegenwoordig wordt in 90 procent van de gevallen de aannemer meteen betrokken en dat is niet voor niets. Wij bieden toegevoegde waarde met onze praktijkgerichte aanpak. Over de bouwvolgorde bijvoorbeeld, maar ook constructief. Dit gebouw heeft een stalen draagconstructie. Het grootste deel van de wanden is van prefabbeton. Binnen in de constructie kon dat echter niet overal: op ons advies zijn die alsnog van kalkzandsteen geworden.’ Al met al heeft Fred Kapelle ‘erg veel schik’ met zowel het ontwerp als het eindresultaat. ‘Het was echt een uitzonderlijke opdracht. Nergens hoefde op bezuinigd te worden. De architect mocht steeds voor het mooiste product gaan. Dat leverde uiteindelijk een super resultaat op.’ Het kantoor is in september 2012 in gebruik genomen.

Bron: Bouwen in het NOORDEN

Terug naar het nieuws overzicht

Vrijblijvende prijsindicatie

Op zoek naar een betrouwbare bouwer voor uw nieuwe ‘thuis’? Nieuwenhuis Bouwbedrijf is snel en efficiënt! Neem contact op of vraag direct vrijblijvend een offerte aan.

Offerte aanvragen of bel 0548 – 53 79 00